AVANTAJELE CASEI MODULARE (PREFABRICATE)

Astăzi discuțiile sunt între alegerea unei case prefabricate(modulare) sau a unei case construite în șantier(la fața locului).

Ca să vă faceți o idee generală, pentru că sunt convins că nu vă interesează foarte multe detalii ci doar o concluzie argumentată, casele din caramidă și beton sunt considerate cele construite în șantier.

( o soluție extrem de folosită în România, și anume casele din BCA-ce creșteau precum ciupercile într-o vreme, nici nu apar pe RADAR. Nu ne putem referi la ele, sunt doar o invenție romanească cu materiale extrem de slab calitativ, care în scurt timp vor începe să își arate slăbiciunile. )

Casele modulare(prefabricate) sunt case cu structură de lemn, produse în fabrică, pe linii de producție profesionale, ținând cont de toate caracteristicile de seism, zăpadă și vânt specificate în programul de proiectare.

Economisiți bani și timp prin alegerea unei case prefabricate.

Pentru a susține concluzia de mai sus Cel mai simplu cred că este să le comparăm direct în câteva zone de interes pentru orice construcție:

Posibilități de proiectare: amândouă soluțiile constructive pot fi modelate in funcție de preferințele dumneavoastră, dar structura de lemn are un grad mai mare de libertate pentru proiectare pentru că se pot proiecta deschideri mai mari fără stâlpi intermediari;

Fundațiile: Avantajul caselor modulare(pe structură de lemn) este că au nevoie de fundații mai mici, și implicit mai puțin costisitoare(structura este denumită structură ușoară);

Producția: Avantajul caselor prefabricate(modulare) este că se produc într-un mediu controlat(în fabrică), indiferent de vreme, folosind mijloace inginerești profesionale, cu metode eficiente și costuri controlate. În șantier vremea întotdeauna este o problemă iar calitatea materialelor se poate deprecia prin simpla lor depozitare, nemaivorbind de priceperea în punerea în operă a muncitorilor angajați.

Montajul: În cazul caselor prefabricate pe perioada producției se desfasoară concomitent și pregătirea șantierului, pe când în celălalt caz acest lucru nu este posibil. Timpul de asamblare al unei case prefabricate este de ordinul ZILElor pentru că în șantier sunt transportate subansamble (exact ca la un joc urias de LEGO), iar in cazul caselor construite în santier vorbim de cateva LUNI. Costurile cu materiale în plus, materiale deteriorate din cauza depozitării (ploaie vânt, zăpadă, furturi, etc) sunt eliminate în cazul Caselor prefabricate(cu structură de lemn);

Darea în Folosință: În cazul caselor construite în șantier este necesar un timp tehnologic de circa 3-4 luni ca o casă să se așeze, să se usuce, etc. În cazul caselor Prefabricate cu structura de lemn este necesară o singură săptamână pentru ca (doar) finisajele interioare și/sau exterioare să se usuce și apoi vă puteți muta în CASA NOUĂ.

Așa cum spuneam concluzia este că Economisiți bani și timp prin alegerea unei case prefabricate.

Poți ECONOMISI bani ÎNCEPÂND de la PROIECTAREA CASEI

Asta este principala idee din spatele acestui site. Aici veți putea găsi mai multe planuri și proiecte de case dar cel mai important lucru este ca in preferințele dumneavoastră să țineți cont începând cu faza de proiectare de posibilitățile de ușurare a bugetului.

Primul pas ar fi să vă desenați dumneavoastră un plan al camerelor dorite, în poziționarea dorită și cu destinațiile dorite. Cu siguranță va fi o plăcere pentru dumneavoastră și familia dumneavoastră să lucrați la această organizare.

Dacă nu aveți talent la desen măcar o listă a camerelor tot ar fi utilă.

Ideea principală este să vă definiți clar nevoia de spațiu ce trebuie construit și să nu lăsați acest lucru la mâna unui arhitect și a unui constructor care cu siguranță vor fi mai generoși decât este cazul cu spațiul.

Din experiența mea vă spun că extrem de rar am livrat aceeași casă la doi clienți diferiți, pentru că fiecare client are dorințe unice și deosebite. Și totuși, arhitectura are câteva reguli simple care ne vor ajuta să transformăm planurile propuse de dvs. într-un plan de execuție simplu și eficient.

ECONOMISIȚI bani începând de la FUNDAȚII:

Limitați FUNDAȚIILE casei dumneavoastră la 4 COLȚURI

Cu alte cuvinte incercați pe cât puteți să ajungeți la forma unui dreptunghi cu amprenta casei dumneavoastră. Colțuri suplimentare, interioare sau exterioare, vor duce la creșterea costurilor nu doar de fundații ci și de structură, de izolații, de acoperiș. Păstrând o formă rectangulară economisiți cu usurință între 3000 și 5000 de euro.

ECONOMISIȚI bani la proiectarea FAȚADELOR

Desigur toți ne dorim pereți de sticlă mari prin care să admirăm un apus superb deasupra pădurii și a lacului din apropiere. Problema este că după apusul soarelui începe noaptea și casa trebuie incalzită. Suprafețe vitrate mari înseamna costuri mari cu încălzirea casei, sau costuri mari cu asigurarea unei izolații de calitate extra-ordinară în acele zone.

Păstrând suprafețele vitrate în limita a 15% din suprafata pereților economisiți peste 5000 de euro.

Atenție, însă. Nu trebuie să faceți rabat la calitatea ferestrelor. Recomandarea mea este să folosiți ferestre din lemn stratificat cu geam termopan, și astfel să economisiți la bugetul lunar al energiei consumate de casa dumneavoastră(pentru încălzire iarna și pentru racire vara) Montând de la început ferestre de calitate respectați cerințele unei case pasive, ceea ce vă poate aduce economii de 30-40% din cheltuielile cu energia lunară.

ECONOMISIȚI bani la MONTAJUL CASEI

Aici aveți o mare oportunitate de economisire. Bineînțeles majoritatea dintre noi lucrăm la un alt serviciu pentru a aduna banii de casă. Asta înseamnă că nu avem timpul necesar pentru o asemenea lucrare. Și totuși există oameni care nu se sperie de o asemenea idee. Dacă sunteți curioși sau chiar vi se pare o idee rezonabilă puteți conta pe ajutorul nostru și vă veți convinge că MONTAJUL unei case nu este chiar o filosofie. Ba dimpotrivă dumneavoastră o puteți face cu mai multă grijă decât "o echipă de dorei" , și pe de altă parte poate deveni o ieșire agreabilă cu prietenii... mă rog, fără excese.... berile nu se numără câte zece, iar grătarul de obicei se face după și nu înaintea lucrărilor.

Este necesară o precizare importantă: Mă refer aici la case prefabricate, pe structură de lemn, folosind conectori MiTek, care se pot livra în kit(gen IKEA), și care practic sunt niște LEGO-uri pentru adulți...

Executând montajul casei dumneavoastră (și cu un grup de prieteni) puteți economisi cu ușurință cca 5000euro.

ECONOMISIȚI bani ÎNCEPÂND CHIAR de la SUBSOLUL CASEI

De obicei ne gândim la o casă ca având și o cramă apoi deasupra o sala de biliard (sau un club al baieților), eventual o camera tehnică pentru centrală, și oricum deasupra garajul pentru mașină. Și în cele din urmă PARTERUL... Toate acestea presupun multe costuri pentru fundații si fiind construcții în pământ trebuie executate din beton, izolate foarte bine la umezealâ, și așa mai departe. Ca să nu mai vorbim de timpul necesar execuției. În construcții există o vorbă: "La o casă e mult până ieși din pământ".

Dar dacă nu mai construim buncăre în pământ? Dacă fundația noastră ar fi o simplă platformă de beton, ușor de turnat și cu costuri mult mai mici? Bine dar măcar mașina nu o bag sub casă ? o să îmi spuneți ... Ei bine, mult mai eficient este să îi facem un umbrar sau un garaj închis în curte, lângă casă . Salvați mulți bani de excavații in acest fel, iar structura casei ramâne ușoară. Casele se construiesc de obicei pentru oameni, nu pentru mașini.

Desigur această opțiune se pretează celor care au un lot de teren care permite și desfășurarea pe orizontală, dar cu siguranță asta ne dorim cand ne construim o casă: să scăpam de blocuri și de înghesuială pe verticală.

Renunțând la subsol, și gândind anexele necesare la nivelul solului puteți economisi cu ușurință peste 15.000euro.

ASUMÂNDU-VĂ rolul de ANTREPRENOR, ECONOMISIȚI timp și bani

Ok, poate că termenul sună înfricoșător: ANTREPRENOR. Dar oricum, când vă gândiți la construcția casei sau la un prieten care și-a construit o casă vă vine în minte o persoană care s-a ocupat de treburi. De multe treburi. Și care a fost de vină pentru alte treburi. Dar știți de ce? În primul rând pentru că nu era casa lui, și nu știa ceea ce numai dumneavoastră știți: cum trebuie sa iasă, care sunt detaliile la care țineți și așa mai departe.

Ok, treaba asta presupune să luați o gramadă de decizii (dar chiar cele importante unde puteți schimba ceva) și sigur o să vă dea și ceva dureri de cap. Dar exact astea sunt și motivele pentru care la sfarșit veți realiza că ați făcut economii importante în bugetul casei.

Am să vă spun câte ceva din cele ce urmează să experimentați:

  • inspectorii de stat în construcții pot să vă creeze probleme(nu sunt cele mai plăcute persoane cu care să lucrezi);
  • veți avea de alergat dupa câteva hârtii, și veți izbi puternic marele zid birocratic (și pe umilii lui slujbași);
  • subcontractorii (sau diverse echipe locale de dorei) vor întarzia la lucru, sau nu vor mai veni deloc(deși v-ați înțeles cu o zi înainte), și cu siguranță vor depăși termenele estimate de finalizare;
  • livrarea materialelor va fi întarziată, și eventual cu materiale greșite sau la alte prețuri;
  • veți afla că trebuie să angajați niște persoane "specializate", stăpâni absoluți ai unor ștampile necesare, pe care nu îi plătiți decât pentru tușul din ștampilă;
  • vremea este, în cel mai bun caz, probabilă; de obicei este scăpată de sub control;
  • toți muncitorii vor încerca să profite de pe urma lipsei dumneavoastră de experiență;
  • și lista continuă, desigur (există și o parte urâtă a problemei);

Ei bine și cu toate astea eu vă spun că merită. Economiile făcute se ridică la circa 15-20% din bugetul dumneavoastră total, iar asta pentru mine înseamnă bani mulți. Chiar foarte mulți dacă cumva trebuie să mă și împrumut pentru acești bani.

Bineînțeles, în afară de bani veți câștiga și la calitatea tuturor materialelor și a execuțiilor pentru casa dumneavoastră și timp, mult timp. Credeți-mă orice Antreprenor mai are în derulare măcar trei proiecte, chiar dacă nu recunoaște, și din când în când dumneavoastră deveniți prioritate lui numarul 4.

ECONOMISIȚI timp și bani atunci când faceți ACHIZIȚIILE

Un principiu financiar important este că banii se câstigă atunci când cumperi și nu atunci când vinzi.

Cu atât mai mult se aplică în cazul de față. De exemplu atunci când încercați să obtineți finanțare pentru casa dumneavoastră incercați să vă comportați ca atunci când cumparați materiale de construcții. Pentru că DA, fără dumneavoastră (și economiile dumneavoastră, prezente și/sau viitoare) angajații băncii nu ar avea cum să își încaseze salariile.

Nu vă grabiți să cumpărați toate mărunțișurile de la magazinul cel mai apropiat. Faceți o listă și mergeți la un magazin de specialitate și veți avea surprize plăcute(de până la 50%!). Planuiți cumpărăturile, cu cel puțin 24 de ore mai devreme. Desigur asta presupune să vă întrebați constant ce se va intampla mâine, și să îi întrebați obsesiv pe muncitorii care lucrează ce materiale mai au nevoie.

Începeți să cumpărați din vreme. Cu cât veți începe să cumpărați mai din timp aveți mai multe șanse să găsiți discounturi la materialele și produsele care vă plac. Desigur nu toate discounturile reprezintă adevărate reduceri. Unele materiale la prețul normal costă mai puțin decât cele reduse!

Chiar dacă alegeți să angajați un Antreprenor, puteți salva bani importanți dacă începeți să cumparați din timp. Recomandat ar fi să îl anunțați și pe Antreprenor că urmează să vă ocupați de câteva achiziții și să coordonați livrarea materialelor astfel încat să nu întârziați lucrările, pentru a nu irosi economiile făcute.

ALEGEȚI cu grijă lotul de casă și ECONOMISIȚI bani pentru CONSTRUCȚIE

Selectați lotul de casă cu atenție. Întrebați-vă întotdeauna de ce un lot ieftin este ieftin. Trebuie să vă răspundeți cel putin la câteva întrebări:

Cât de departe este de drum? Există drum de acces?
Există canalizare în apropiere? Trebuie traversat vreun drum pentru racord?
Daca nu există, trebuie facută o fosă septică. Aveți acces pentru vidanjă?
Există curent electric în apropiere? Trebuie traversat vreun drum pentru racord?
Dacă nu există cât de departe trebuie mers pentru racord? Cât costă un transformator?
Există alimentare cu apă în apropiere? Trebuie traversat vreun drum pentru racord?
Există rețea de gaze în apropiere? Trebuie traversat vreun drum pentru racord?
Cât costă un rezervor GPL? Dar o pompă de caldură? Dar un panou solar?
Terenul are cadastru? Este în regim normal de construcții sau are vreo restricție?
Terenul este intravilan? Cât costă scoaterea din extravilan?
Dacă are vreo construcție pe el cât costă și cât durează o Autorizație de Demolare?
Cu alte cuvinte un lot de teren ieftin poate deveni rapid extrem de scump.

ECONOMISIȚI bani la TAVAN și la SEMINEU

Dacă veți construi o casă cu etaj și doriți să se vadă pe tavan grinzile de lemn, recomandarea noastră este să procedați astfel:

  • folosiți grinzile structurale, din lemn de construcții, și apoi inchideți tavanul cu plăci de gips carton;
  • apoi deasupra acestor plăci puteți poza(lipi) lemnul ales de dumneavoastră pentru aspect;

Avantajele sunt multiple:

  • în spațiul de deasupra tavanului(grinzile structurale) puteți să traversați ușor toate traseele de instalații: curent electric, HVAC, curenți ușori și chiar canalizări; în caz contrar aceste trasee au nevoie de găuri în grinzi și tot felul de artificii care costă bani și timp.
  • lemnul pentru construcții este mult mai ieftin;
  • lemnul folosit pentru aspect, din esențe nobile poate, lăcuit special, nu mai trebuie să îndeplinească și funcțiile constructive și atunci este în cantități mult mai mici, implicit costuri mai mici;
  • diferențele de rapiditate în execuție sunt de 1 la 3;
  • izolațiile termice și fonice sunt rezolvate simplu și rapid;

Desigur soluția cea mai bună se află in mâinile dumneavoastră, dar o economie de minim 10% din bugetul casei mie mi se pare că reprezintă o economie importantă.

La fel vă recomandăm și pentru cazul în care doriți să vă construiți un șemineu. Construiți-l din materiale clasice de construcții și apoi placați-l cu piatră. Doar dumneavoastră veți ști diferența. Coșul (hornul)nu mai trebuie construit din piatră, există țevi de evacuare din materiale specifice mult mai rezistente și mai rapide la montaj. Economisiți astfel minim 3000euro.

ECONOMISIȚI bani la FINISAJELE interioare ale CASEI

Asta nu înseamnă în nici un caz că trebuie să faceți rabat la calitate.

Pentru fiecare material pe care îl cumpărați întrebați/căutați și furnizorii locali. Chiar și piatra există deja produsă în fabrică, și veți constata că cea adusă de la râul local este mai aspectuoasă și mai putin costisitoare. Dar și sticla la geamuri poate fi comandată direct(mai ales dacă este termopan sau tripan). Și multe altele.

Oricum alegeți cu atenție ceea ce doriți să montați în casa dumneavoastră. De multe ori vom alege varianta cea mai mică de preț dar trebuie să ținem cont și de proverbul lui Nastratin:

Sunt prea sărac să cumpăr un lucru ieftin.